Google face mai usoara encriptarea unui e-mail

Ieri, pe blog-ul lor oficial de securitate, Google a anunțat ca lucrează la o extensie pentru browserul Chrome care va face encriptarea e-mailurilor mult mai usoara.
Aceasta extensie este încă in stadiul de beta închis dar au publicat codul sursa pentru cine e interesat sa-l analizeze.

Tehnologia de la baza extensiei Google

Google va face acest plugin sa aibă o encriptare end-to-end care va fi bazata pe OpenPGP (o versiune open source a PGP).
Pentru cine nu este familiar cu aceasta tehnologie end-to-end, ea exista de foarte mult timp sub forma de PGP (Pretty Good Privacy) si GnuPGP.

In trecut, pentru a encripta un e-mail folosind PGP, cel care trimite are nevoie de un program specializat si de un set de chei. Una publica si una privata.
E-mailul se encripteaza folosind cheia privata, după care se trimite destinatarului.
Destinatarul atunci trebuie sa aibă cheia publica a celui care a trimis mail-ul si folosind un program, îl poate decripta. Din acest motiv se numește end-to-end (punct-la-punct).

După cum vedeți, acesta nu este un procedeu ușor, așa ca Google intenționează sa facă acest proces cat mai simplu posibil. Poate chiar apăsând un buton.
Astfel, Google intenționează sa aducă posibilitatea encriptarii unui e-mail in mâinile oricui.

Cand is cum ?

Momentan nu este clar când va fi lansata extensia si daca va funcționa doar cu GMail (serviciul de mail gratuit oferit de Google) sau va merge si cu Yahoo Mail spre exemplu.

Cand va fi lansata, va avea numele End-To-End si va disponibila pe Chrome Web Store.

Personal, eu cred ca este un progres excepțional care ar fi trebuit făcut cu mult timp in urma.
Oamenii trebuie sa învețe sa-si protejeze experiența pe internet.

 

 

Lasa-mi un comentariu te rog...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.