Intuitia si cele doua sisteme psihologice

Ce anume este intuitia, sau gândirea rapida?

Este ceva ce fiecare dintre noi o are înăuntrul sau, si e care o folosim zilnic.

Intuitia, sau Sistemul 1 după cum le place psihologilor sa o numească este procesul prin care facem majoritatea din deciziile noastre zilnice.
Este ceva ce a rămas cu noi dea lungul evoluției noastre. Implica gândire care nu este de obicei logica, dar care este rapida, automatica si care necesita puțin efort precum:

  • A ști ca 2+2=4
  • A conduce pe autostrada, sau pe un drum gol
  • Completarea propoziției: alb si …
  • Orientarea spațiala
  • Detectarea ostilității in tonul cuiva

Majoritatea, daca nu toate abilitățile din Sistemul 1 sunt dobândite si înrădăcinate in mintea noastră si asta este in esenta intuitia.

Pe de cealaltă parte, Sistemul 2 face deciziile logice, sau cele abstracte care sunt mai greu de făcut câteodată precum:

  • A spune cuiva numărul tău de telefon
  • Completarea unui formular
  • Deciderea intre doua perechi de pantaloni
  • Alegerea unei cârti într-o librărie
  • Găsirea într-o mulțime a unui prieten ce poarta o cămașă roșie

Ceea ce este interesant este ca poți sa treci de la un sistem la altul si de obicei când ne gândim ca facem multi-tasking, probabil facem 2 sau mai multe lucruri care aparțin sistemului 1.

Un exemplu de moment când treci din sistemul 1 in sistemul 2 este momentul când conduci pe autostrada, si nu ești nevoit sa fi concentrat la ceea ce faci, dar te aproprie de un o alta mașina pe care trebuie sa o depășești. In acest moment, ai nevoie de o gândire logica si concentrata.

Din experiența mea proprie, va pot spune un exemplu mai neobișnuit.
Când eram in primul an de facultate, am început sa lucrez ca si dealer in cazino pentru ca era ceea ce am putut găsi, dar si pentru ca îmi lăsa impresia a fi o meserie interesanta.

In timp ce eram in cursul de dealeri, a trebuit sa invat pe de rost multiplicari de genul 17×16, 35×23, 175×2.5. Cand am inceput prima oara, mi s-a parut extrem de greu si trebuia sa calculez totul de fiecare data dar esența era sa memorez acele tabele, la fel cum am memorat înmulțirile când eram in scoală.
După ceva timp, am reușit sa știu cat face 17×16 la fel cum știam cat face 2+2, automat.

Daca stai si te gândești, multe dintre abilitățile pe care astăzi le facem automatic, au părut foarte grele la un punct din viața noastră.

Lasa-mi un comentariu te rog...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.