Si caii sunt verzi pe pereti – Cronica de film

Si caii sunt verzi pe pereti. Un film în regia lui Dan Chișu, organizatorul festivalului de film DaKINO International, unul din cele mai vechi festivale de film din Europa de Est. Singurul film pe care l-am mai văzut, regizat de Dan Chișu, este Ursul, o comedie foarte reușită despre o companie de circ cu acțiunea la începutul anilor ’90.

Pe IMDb filmul vine bine recomandat cu o notă de 7.1 și 12 nominalizări pentru diverse premii la mai multe festivale de film. Este prezentat ca și o comedie, ceea ce este cu siguranță, dar în același timp este o comedie cu un simț al umorului mai întunecat pe alocuri.

Esența filmului este dorința de îmbogățire, care pare să fie prezentă în fiecare om care trăiește în România, și ce face asta din om.
Filmul merge constant pe două linii de poveste diferite, una dominată de Adrian Titieni, un actor cu o experiență vastă, iar cealaltă împărțită între Ionuț Vișan și Anca Florescu, doi actori care nu au foarte multe producții sub centură, dar care își joacă rolurile destul de bine.

Prima linie, cea cu Adrian Titieni, discută despre cum o lipsă de cunoștințe tehnologice te poate duce pe drumul unde este păcălit de o înșelătorie simplă, ba chiar banală, care este practicată zilnic pe internet. Drumul pe care ne duce această poveste este trist, dar în același timp amuzant.

A doua linie de poveste ne prezintă cum o glumă simplă, scrierea unui nume greșit pe un bilet de tombolă, poate duce la o serie întortocheată de evenimente atunci când tombola este câștigată de protagonistul principal.

Per total este un film cu un tempo lent, așa cum sunt foarte multe filme românești, dar care reușește să te țină interesat. După ce treci de început, unde lucrurile se petrec foarte încet și nu ești sigur dacă ar trebui să te oprești din vizionat, ești surprins plăcut atunci când devii investit in ambele povești și vrei să vezi cum se desfășoară. Asta înseamnă că regizorul/scriitorul, Dan Chișu, și-a făcut treaba bine.

Eu unul mă văd nevoit să îi acord 3.5 din 5.

Trailer-ul îl puteți vedea mai jos, dar eu recomand să vizionați filmul direct:

 Puteți urmări filmul gratis aici:

 

4 comentarii la “Si caii sunt verzi pe pereti – Cronica de film

  1. Nota 7 pe imdb este destul de buna, dar problema chestia e ca nu sunt chiar foarte multi cei ce l-au votat. Iar dinc ele 11 nominalizari nu a reusit sa castige nimic.

    Inca nu l-am vazut ca sa ma pot pronunta, dar am sa o fac weekendul acesta.

Lasa-mi un comentariu te rog...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.