Un calculator trece testul Turing de inteligenta pentru prima oara

In 1950 Alan Turing a propus testul Turing intr-o lucrare care a publicat-o. Acest test presupune ca un calculator trebuie sa arate suficienta inteligenta pentru a convinge un juriu ca este de fapt un om, si nu un program pe calculator. Asta se testeaza prin purtarea unei conversatii cu judecatorii, si minim 30% din judecatori trebuie sa fie convinsi ca in spatele calculatorului e posibil sa existe o alta persoana.

Cine a fost Alan turing?

Alan Turing a fost un matematician britanic care este considerat unul dintre parintii calculatoarelor si informaticii. In al doilea razboi mondial, el a creat la Bletchley Park primul calculator care putea sa descifreze codurile nemtilor, lucru care a ajutat foarte mult inspre castigarea razboiului.

Calculatorul se numea Enigma:

bombe computer bletchley park
S
ursa imagine: Wikipedia

Cine a batut testul Turing?

Programul care a batut testul Turing se numeste Eugene Goostman care este in esenta un robot de chat.
El a fost creat in 2001 de doi cercetatori de la universitatea din St. Petersburg si este facut sa mimeze un baiat de 13 ani. In 2012 acest program, care nu este chiar inteligenta artificiala, a convins 29% din judecatori, si desi nu a fost oficial trecut testul, lumea a considerat ca este suficient de aproape.

Ei bine, pe 7 iunie 2014 acest program a concurat din nou la un concurns sustinut de Universitatea Reading pentru testul Turing, si a reusit sa convinga 33% din judecatori ca in spatele calculatorul este posibil sa existe o persoana reala. Bineinteles, a fost ajutat si de faptul ca a fost proiectat sa se comporte ca un baiat de 13 ani, care nu ar fi de asteptat sa stie multe raspunsuri.
Mai multe despre asta pe site-ul universitatii Reading.

Site-ul pe care este gazduit robotelul este cel de la Princeton: http://www.princetonai.com/bot.

Eu retin in urma cu mult timp un robot asemanator cu care m-am jucat si anume Alicebot

De ce asta nu este inteligenta artificiala?

O inteligenta artificiala presupune capabilitatea de a face niste lucruri pe care doar oamenii le-au putut face pana acuma cum ar fi:

  • perceptie lingvistica
  • perceptie vizuala
  • capabilitatea de decizie
  • recunoasterea existentei proprii
  • abilitatea de a invata singur

Pe cand acest program este bazat pe algoritmi care sunt facuti sa proceseze intrebarile care ii sunt adresate, si sa vina cu raspunsuri cat mai creative sau mai realistice pe care le-ar fi dat un baiat adevarat de 13 ani.

Desi nu este inteligenta artificiala, suntem cu inca un pas mai aproape de ajunge acolo, dar conform studiilor actuale, va mai dura foarte mult timp pana vom ajunge acolo.

 

Lasa-mi un comentariu te rog...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.