Sisteme de rating

De câte ori sunt pregătit să scriu o recenzie a unui produs, carte sau local, mă lovesc de enervantele sisteme de rating. Știți voi despre care vorbesc, uneori sunt în număr de 5 sau 10, pe când alteori nici măcar nu sunt steluțe.
Goodreads, iMDB, Audible, Google, Yelp, Amazon, TripAdvisor, etc etc. Toate aceste site-uri, și multe altele, le folosesc. Cum să le dau de cap ?

Pe bune acum, vreau să găsesc un sistem de rating universal, sau cât de aproape de universal, pe care să-l folosesc cu încredere pe toate site-urile posibile. Nici nu știu dacă așa ceva este posibil.

În primul rând, cred că fiecare site ar trebui să spună ce înseamnă fiecare steluță, cerculeț, sau orice alt simbol folosit de ei. Spre exemplu, TripAdvisor spune că 5 din 5 înseamnă excelent, 3 din 5 înseamnă mediocru și 1 din 5 înseamnă groaznic. Aș fi putut să ghicesc și eu asta, dar oare și altcineva ar fi folosit aceleași valori dacă nu ne-ar fi spus ce înseamnă?
Cred că ei sunt undeva pe drumul cel bun, așa că voi folosi această metodă, dar puțin modificată.

 • 1 din 5 = Nu mi-a plăcut deloc.
 • 2 din 5 = Nu mi-a plăcut.
 • 3 din 5 = A fost ok.
 • 4 din 5 = Mi-a plăcut.
 • 5 din 5 = Mi-a plăcut foarte mult.

Ok, dar ce se întâmplă când vor fi 10, nu 5 ? Simplu, voi număra din 2 in 2 pe același sistem.

Problema rezolvată.

Pe voi vă sâcâie să nu știți ce valori au aceste sisteme de rating, sau doar eu am un fix?

2 comentarii la “Sisteme de rating

 1. Ha-ha-ha 🙂 Nu m-am gandit niciodata la asta si (pana acum) problema nu m-a sâcâit deloc. E foarte clar cand ne aflam la marginile intervalului : 1 sau 5. In interiorul acestuia fiecare isi face o proprie scara a valorilor. Nu putem defini foarte clar ce inseamna un 2 cand e vorba de un film sau un hotel. Doar la scoala era clar : repetent :))))))

  • Initial incercam sa ma gandesc la aceste rating-uri ca si notele de la scoala. Dar nu toate site-urile ofera o scara de la 1 la 10 si, pe langa asta, nu cred ca este cel mai bun sistem.

   Probabil ca fiecare incearca sa-si faca o idee despre ce inseamna 4 din 5 sau 7 din 10 atunci cand voteaza.

Lasa-mi un comentariu te rog...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.